26.7.2016

Lomalukemista - kirjasuosituksia aurinkotuoliin



Onkos siellä ruudun takana muita jotka tykkäävät loma-aikaan lukea? Istua aurinkotuolissa kirja käsissä, maata yölampun valossa tekstiä ahmien, eikä oikein malttais ruokapöydässäkään laskea nidettä käsistä? No tässä pari vinkkiä hyvistä lomalukemisista, siis sellaisista kirjoista joiden teksti imaisee mukaansa ja suorastaan toivoo ettei lukemattomien sivujen määrä hupenisi. Joël Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta on just semmonen 800-sivuinen kirjajärkäle, jonka tarinan ei toivoisi loppuvan. Se kertoo kirjailijasta joka kirjoittaa kirjaa kirjailijasta. Mukaan sekoittuu murhia ja rakkautta - tosi koukuttava opus.



Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja on aika hitokseen jännittävä. Juonen pääosissa ovat sokea ranskalainen tyttö ja poika joka joutuu natsien koulutuslaitokseen. Kaiken yllä surisee mystinen radiosignaali. Kirjan tapahtumat keskittyvät ranskalaiseen Saint-Malon kaupunkiin, joka piti tietysti googlata ja monista valokuvista vahdata - mielikuvitusta kutkuttavan näköinen paikka. Yritin etsiä kuvista yhtä tiettyä korkeaa tornia... Kuvaukset kaupungin pommituksista jäivät pitkäksi aikaa mieleen.



Sujuvalukuisten järkäleiden ystäville sopivia ovat ehdottomasti myös Donna Tarttin kirjat. Minä jättäisin niistä Tiklin sokeriksi pohjalle - se on noista kolmesta lukemastani mun mielestä kirkkaasti paras. Eivät toki ole huonoja Pieni ystävä ja Jumalat juhlivat öisinkään. Tikliä on näkynyt nyt markettien pokkaritarjouksena hintaan 3,99. Siinä ei jää paljon sivulle hintaa - kantsii napata kauppareissulla kainaloon jos ei kirjastoon kerkiä.

Kesälukemiseksi sopivat ehdottomasti myös Kyllikki Villan lokikirjat (joita taitaa olla kaikkiaan neljä kappaletta). Niistä Villan tyttären Saaran kokoama ja kommentoima Äidin lokikirja kannattanee jättää viimeiseksi, siinä jotenkin ympyrä sulkeutuu. Villa reissasi rahtilaivoilla 35 vuotta 60-luvulta alkaen ja nämä hänen reiteillään kirjoittamat hidastahtiset matkapäiväkirjat rauhoittavat lukijan mielen täydelliseen lomamoodiin. Kirjat ovat myös nostalginen muistutus siitä millaista oli reissata ennen matkapuhelimia, internetsiä ja sähköpostia, kirjoituskone painavana matkalaukussa.



Huippua kesälukemista ja inspiraatiota kyökkiin samalla! Ei ehkä ensin ajattelisi että keittokirjoja ottaisi mukaan aurinkotuoliin kannesta kanteen luettavaksi, mutta nämä kaksi, Aglio & olio ja Pizze sopivat sellaiseen oikein mainiosti. Molemmissa on tuhti osuus tarinoita ja historiaa reseptien takana. Saku Tuomisen teksti on tosi sujuvaa ja kiinnostavaa luettavaa. Itse reseptejäkin tekee mieli lukea läpi pitkän matkaa, kun tietää mikä filosofia niiden takana on. Saman tekijäkolmikon (Saku Tuominen, Tuukka Koski, Kimmo Kivilahti) käsistä on ilmestynyt myös italialaista ruokakulttuuria laajemmin käsittelevä Basta!. Sitä säästelen johonkin sopivaan hetkeen - nappaan sen ehkä kaupasta kainaloon joku tuleva viikonloppu kun olen menossa yksin maalle.


Ja sitten niihin hetkiin kun ei jaksa pysähtyä järkäleen ääreen vaan nopsasti selailla ja inspiroitua. Kotimaiset kasvikset ovat nyt aivan miälettömiä ja niistä tekee mieli koko ajan kokata jotakin herkkua. Jos oma mielikuvitus loppuu niin Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege! kouraan. Mulla lähtee seuraavaksi testiin herne-fenkolisalaatti ja grillatut kesäsipulit. Kirjaa on tosi ilo selata aurinkotuolissa, kuvat ovat kauniita ja ruoat ihanan näköisiä. Reseptit ovat sopivan yksinkertaisia ja ronskeja, ei mene koko aurinkoinen päivä jotakin tarkkaa piiperrystä värkätessä ja askarrellessa. (Piiperrykselle on aikansa ja paikkansa harmaammilla ilmoilla.)

Toivottavasti näistä suosituksista on iloa jollekulle siellä. Jos on heittää lisää hyviä kesäkirjavinkkejä niin laita ihmeessä tulemaan kommenttilootaan!

13 kommenttia :

  1. Hyviä suosituksia, noista olen lukenut muut paitsi Kyllikki Villan Lokikirjoja. Nyt laitoin ne lukulistalle, tiedän mitä etsin kun seuraavan kerran menen kirjastoon. Odotin tuolta Harry Quebertilta paljon, koska sitä oli niin monessa paikassa hehkutettu ja sitten petyin. Kirja oli kyllä koukuttava, luin sen melkein yhdeltä istumalta, vaikka teksti ja juoni ärsyttinät (lapsellisuudessaan?) lähes koko ajan (etenkin päähenkilön ja hänen äitinsä keskustelut). Onneksi melkein putkeen luettu Tikli täytti kaikki odotukset ollessaan jälleen kerran huippuhyvä, taattua Tartt-laatua. Kaikki se valo jota emme näe oli myös mieleeni. Juuri nyt luvussa on Anthony Doerrin Davidin uni, hyvä sekin. Kevyeksi kesälukemiseksi voisin vaikka suositella Pat Conroy kirjoja, ikisuosikini on Aaltojen soitto. Ja jos et ole vielä lukenut Zadie Smithiä, niin aloita vaikka hänen esikoisteoksellaan Valkoiset hampaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi ystävä sanoi tuosta Quebertistä samaa, jätti sen siksi kesken. Minä ahmin hyvällä halulla loppuun saakka :) Tikli on kyllä ässä, parhaita kirjoja joita olen kuunaan lukenut. Ja kiitos paljon noista vinkeistä, laitoin ylös Davidin unen, Conroyn ja Smithin!

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Kyllikki Villan lokikirjat löytyy omasta kirjahyllystä ja on kyllä ihan parhaita. Kuinka pieniin asioihin sitä maailma tuollaisessa "kuplassa" kutistuukaan. Täydellisiä carpe diem-kirjoja. Myös hänen kirjansa Tyttö sodassa on lukemisen arvoinen, jos ei vielä ole tuttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä kuplassa on vähän jotain samaa kuin tämmösessä kesäkotielämässä :) Olenkohan lukenut tuon Tyttö sodassa? Nyt en ole yhtäkkiä ihan varma, pitääpä selata sitä kirjastossa ja katsoa tuntuuko tutulta :D

      Poista
  3. Mulla on kesken tuo "Kaikki se valo jota emme näe". Ihana! En halua, että se loppuu, joten oikein hidastelen sen lukemisen kanssa. Tekisi mieli ahmia, mutta sitten se loppuu liian pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä hyvä! Laitoin loppumetreille taustamusiikiksi Claire de Lunen soimaan :)

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä! :) En ole jostain syystä ikinä saanut tartuttua noihin Tartteihin, nyt aion sen tehdä. Samoin tuo Kaikki se valo jota emme näe kuulostaa ihanalta, varasin heti kirjastosta.

    Itse luin vähän aikaa sitten aivan loistavan Että hän muistaisi saman, joka on Elina Hirvosen esikoisteos (kirjoitin siitä blogiinkin: http://ainalahellani.blogspot.fi/2016/04/etta-han-muistaisi-saman.html ) Samoin Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa on ihan mieletön! Lopussa luin tosi hitaasti, pari sivua kerrallaan, kun suretti niin kovasti että kohta se loppuu :D Quebertistä tykkäsin kyllä kovasti myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin myös tosta Hosseinista. Siitä on jot tovi kun sen luin mutta muistelen että itketti aika paljon. Laitan tuon Hirvosen korvan taa, kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Tartit on ihan huippuja, mutta jostain syystä Tikli on vielä lukematta, kiitos kun muistutit!

    Itse olen lukenut viime päivät John Williamsin "Stoner"-kirjaa, joka eleettömyydessään jaksaa kuitenkin olla mukaansatempaava. Samaisen kirjailijan "Buthcer's Crossing" odottaa kirjahyllyssä. Voisin myös suositella kotimaisista kirjailijoista Laura Honkasaloa ja Olli Jalosta. Taitavia sanankäyttäjiä. Kuulostaa varmaan hassulta, mutta heidän kirjoja lukiessa ei uskoisi lukevansa suomalaisen kirjailijan kirjaa. Voisivat hyvin olla kansainvälisiä bestseller-kirjailijoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vinkeistä, lisätty listaan Williams, Honkasalo ja Jalonen!

      Poista
  6. Kesäkirjojen aatelia on Tove Janssonin Kesäkirja!

    VastaaPoista
  7. Kyllikki Villan kirjat on ihania, mutta niistä tulee vaarallisia ajatuksia(!). Olen jo salaa vähän ottanut selvää että mitäs rahtilaivoja täältä kulkeekaan ja mihin niillä pääsisi...:)
    Mun pysäyttävin kesälukemiskokemus oli Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogia. Luin viikossa koko satsin, ja jäljelle jäi pelkkää tunnemyllerrystä. Vahva suositus!
    Laura

    VastaaPoista