Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi
IKEA Democratic Design Days -matkaraportin toinen osa! Nyt kurkataan tarkemmin joitakin tulevia designer-yhteistyömallistoa ja moikataan kahta suomalaista Ikean omasta designtiimistä.
Tulevista yhteistyökuvioista minua ehdottomasti eniten innosti tieto siitä että vuonna 2019 on tiedossa Byredo-tuoksufirman Ben Gorhamin kanssa suunniteltuja tuotteita. Ehkä tiedättekin Byredon joka tunnetaan tosi tosi tyylikkäistä hajuvesistään ja ylellisistä tuoksukynttilöistään? Tulossa on jotakin tuoksulla sisustamiseen liittyvää, mutta tarkemmin ei vielä paljastettu mitä. Ikean muotoilujohtaja Marcus Engman sanoi vain että suunnitteilla on nyt jotakin muuta kuin niitä tuoksukynttilöitä. Ans nähdä mitä keksivät!
Hollantilainen Piet Hein Eek on valjastettu tuomaan yksilöllisyyttä massatuotantoon. Heinin tavoitteena on myös jätteen minimoiminen tuotannossa, esimerkiksi hänen suunnittelemansa INDUSTRIELL-malliston hyllyn valmistuksesta ei jää yli mitään muuta kuin sahanpurua. Suunnittelijan ura lähti vauhtiin jätepuusta valmistetuista huonekaluista, joten tekemisen tapa on tuttu. Yllä kuvassa näkyy muutama osa huhtikuussa 2018 myyntiin tulevasta mallistosta; mm. kaunis tuoli jossa on punottu istuin ja muhkeat keraamiset ruukut. Muistelen että kaikkineen mallistoon tulee sitten aikanaan parisenkymmentä osaa. Piet Hein Eek on ollut myös suunnittelemassa parhaillaan myynnissä olevaa JASSA-mallistoa, jossa on mun mielestä tosi monta kivaa juttua - esimerkiksi Vihreän talon saunan kuistilla kolkkaava bambuinen tuulikello. (Jassaa oli suunnittelemassa muuten suomalainen Iina Vuorivirtakin!)
Ikean valikoima laajenee aika hauskalla ja yllättävällä tavalla vaatemerkki Stampd:in ja ruotsalaisen Teenage Engineering:in yhteistyömallistojen myötä. Vaatesuunnittelija Chris Stamp on suunnitellut Ikealle skeittilaudan (myynnissä toukokuussa 2018) ja musalaitefirma Teenage Engineering tuo Ikean valikoimaan vinyylisoittimen ja diskovalot (helmikuussa 2019). Aikamoista. SPÄNST-mallistossa on skeittilaudan lisäksi säilytysratkaisuja (esim. lenkkareille tuossa kuvassa) ja sisustusesineitä, FREKVENS-mallistossa kaikki tarvittava musiikkipitoisiin kotikemuihin.
Ja sitten suomalaisiin suunnittelijoihin! Ikean omassa designtiimissä työskentelee muistaakseni kaikkiaan 12 suunnittelijaa ja heistä on tällä hetkellä peräti kaksi suomalaista. Mulla oli torstaina Älmhultissa mahdollisuus jututtaa heitä molempia, supermukavia Hanna-Kaarina Heikkilää ja Iina Vuorivirtaa. Millaista mahtaa olla suunnitella tuotteita noin suuren mittakaavan tuotantoon, millainen työympäristö Ikea on ja miten kestävä kehitys ja suunnittelun demokraattisuus heidän työssään näkyvät - muun muassa tällaisia kysymyksiä heille heitin. Ja sitten halusin tietysti myös tietää minkä Ikea-tuotteen he ovat itse viimeksi ostaneet omaan kotiinsa!
Hanna-Kaarina Heikkilä on aloittanut Ikean designtiimissä aika vasta eikä hänen suunnittelemiaan tuotteita ole vielä julkistettu - niinpä hän ei niistä kovin tarkkaan voikaan vielä kertoa. Hän elää nyt suunnittelutyössään aikakautta vuoden 2018 lopulta vuoden 2020 alkuun. Työn alla on tuotteita erikoismallistoon ja projekteja mm. keittiöpuolelle, olohuoneeseen ja kesän 2020 mallistoon. Tuotteen suunnittelutyö on siis todella pitkäaikainen prosessi. Hanna-Kaarina on opiskellut keramiikka- ja lasisuunnittelua, mutta hän aina kokeillut materiaaleja monipuolisesti. In house -designtiimissä on mahdollisuuksia tehdä laidasta laitaan kaikkea huonekaluista pienesineisiin ja tekstiili- ja printtisuunnitteluun. "Se on ammattillisesti todella kiinnostavaa mulle."
Tapahtuman aikana puhuttiin paljon demokraattisesta suunnitelusta Ikean toiminnan perustana. Kyselin Hanna-Kaarinalta miten Ikean Democratic Design näkyy hänen työpäivissään. "Tosi paljon", hän sanoi, sillä suunniteltavia tuotteita arvioidaan DD-periaatteiden kautta suunnitteluprosessin aikana ja jos ne eivät täytä tiettyjä kriteerejä, ne eivät koskaan päädy tuotantoon. Demokraattisesta suunnittelusta puhutaan siis työpöydän äärellä päivittäin ja se toimii suunnittelun perusnuorana.
Onnistuneimpia ja hauskimpia töitä ovat Hanna-Kaarinan mielestä sellaiset joissa voi haastaa Ikeaa ja sen olemassaolevaa valikoimaa - tehdä jotain mitä ei ole vielä tehty. Kestävä kehitys on paitsi yksi isoimpia tekijöistä designtiimin suunnittelutyössä, on se myös Hanna-Kaarinan työn kulmakiviä. Hän haluaa tehdä sellaisia tuotteita joiden periaatteiden takana voi seistä. Missä kaikissa kohdissa suunnittelija kestävää kehitystä miettii? Paitsi tuotannon eri vaiheissa, myös itse esineen käyttöä miettiessään. "Että tekee tuotteita joiden kanssa ihmiset haluavat elää pitkään. Ja tuotteita joilla on toinenkin elämä, joko uudelleenkäytettävänä tai kierrätettävänä."
Kun kysyin Hanna-Kaarinalta mikä hänen mielestään Ikeassa on työpaikkana parasta hän sanoi näin: "Se että voidaan vaikuttaa, voidaan tehdä muutos. Koska toimitaan globaaleilla markkinoilla, voidaan siellä isona toimijana muuttaa asioita. Ja on hienoa että se arkinen työkin mitä suunnittelijana teen voi siinä isossa skaalassa vaikuttaa paljon."
No entä se viimeisin oma Ikea-hankinta? PS-malliston kulmalepotuoli on ollut kiikarissa mutta sen hankkimista vielä kotona harkitaan. Viimeisin toteutunut Ikea-ostos onkin mustavalkoinen juuttimatto.
Iina Vuorivirralla on tällä hetkellä työpöydällään loppusuoralla noin euron hintainen tiskiharja, jonka tuotantomäärän ennustetaan olevan miljoonia kappaleita. Mahtaa olla aika kuumottavaa suunnitella esinettä jonka tilausmäärät ovat noin valtavat! Kun kysyin kestävästä kehityksestä, Iina kertoi että sitä on tiskiharjankin kohdalla mietitty kaikissa suunnittelun vaiheissa, materiaalista valmistuspaikkoihin, kuljetuksista varastointiin ja kierrätettävyyteen. "Esineen jokainen kuutiomillimetri vaikuttaa." Tämän tiskiharjan kierrätettävyyttä on hiottu esimerkiksi niin että varsiosan ja harjaksen materiaalit ovat sellaiset että ne voidaan kierrättää oikein ilman että ne täytyy erotella - näin ei kuulemma suinkaan ole tiskiharjojen kohdalla ollut. Iina myös totesi että usein kustannusten viilaaminen pieniksi tarkoittaa samaan aikaan kestävän kehityksen ratkaisujen tekemistä, oli kysymys sitten vaikkapa materiaalin menekistä tai valittujen valmistuspaikkojen sijainneista.
Mitä muuta Iinalla on suunnittelupöydällään tällä hetkellä? Suunnitelmat ulottuvat vuoteen 2021 asti. Vielä ei kaikesta voi puhua, mutta pari juttua voi jo paljastaa. Hän on mm. mukana afrikkalaiseen muotoiluun keskittyvässä hankkeessa jossa tehdään yhteistyötä afrikkalaisten muotoilijoiden kanssa. "Siinä projektissa työskentelen mun ehdottomien lempparimateriaalien kanssa: keramiikka ja ekologiset luonnonkuidut kuten bambu ja vesihyasintti."
Toinen kiinnostava projekti on vuodeksi 2019 suunnitteilla oleva noin parinkymmenen esineen mallisto joka valmistetaan Thaimaassa. Tätä mallistoa varten Iina on pari viikkoa sitten reissannut tekemään materiaalitestejä paikan päälle vanhalle oopiumviljelysalueelle, jossa työttömät peltotyöläiset tekevät nyt keramiikkaa, valmistavat paperia puukuidusta ja kutovat tekstiilejä. Mallistoa suunnitellaan ja toteutetaan sosiaalisen yrittäjyyden periaattein niin että olemassaolevaa paikallista käsityöosaamista hyödynnetään ja siten työllistetään ihmisiä alueilla joissa työttömyys on ongelma.
Iinan puheesta kuulsi läpi että hän on työstään aivan superinnoissaan. Hän kertoi esimerkiksi Jassa-malliston tekemisestä Vietnamissa ja Indonesiassa, kuinka malliston materiaalit ja valmistuspaikat ovat opettaneet hänelle uskomattoman paljon. Ikean yhteistyö ruotsalaisen design-klassikon 10-gruppenin kanssa taas avasi hienon tilaisuuden työskennellä veteraanisuunnittelijoiden rinnalla. (Tuossa kuvassa Iinalla on muuten kainalossa tuon malliston tyyny hänen suunnittelemallaan mustavalkoisella tiplukuosilla.) Iina kertoi että Ikea on antanut työpaikkana aivan mielettömiä mahdollisuuksia ja näköaloja. "Parasta tässä työpaikassa ovat yllättävät tarinat ja yllättävät paikat mihin Ikea on mua vienyt."
No mitä Iina on ostanut itselleen viimeksi Ikeasta? Stockholm-sivupöydän vasta ilmestyneestä mallistosta. "Sen suunnitellut Nike Karlsson on yksi mun suosikkisuunnittelijoista."
___
Nyt on Älmhult-matkakertomus päätöksessään ja kaikki minua eniten innostanut raporteerattu teillekin. Lukaiskaahan toki reissuraportin ensimmäinenkin osa! Olisipa mahtavaa jos jättäisitte kommenttia ja kertoisitte mitkä jutut tästä Ikea-kertomuksesta teistä olivat kiinnostavimpia. Niin ja käykää toki myös kattomassa mitä matkakumppanini Maiju Saw tapahtumasta kirjoitti.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti