1.8.2017

Kylpyamme puutarhassa


Puutarhakylpyamme on ollut kyllä yksi ihan parhaista hankinnoista mökille. Tämä valurautainen tassuamme ostettiin meille tutulta jo vuosia sitten, mutta nyt se vasta on parina kesänä ollut kovassa käytössä saunan tuntumassa. Käyttöönottoa vauhditti vanhan kuumavesipadan ostaminen - ilman sitä olisi ammeen veden lämmittäminen ollut aika hankala homma.

Kylvyn valmistelu on useamman tunnin rituaali. Ensin täytyy nostaa kaivosta amme puolilleen ja pata täyteen kylmää vettä. Sitten laitetaan pataan tuli ja odotellaan että vesi on kiehuvan kuumaa. Yleensä vajaalla kahdella padallisella saadaan ammeen valurauta ja kaivokylmä vesi kunnolla lämpimiksi. Koska operaatio ottaa aikansa, ei itse kylpyäkään tee mieli suorittaa pikaisesti. Otan yleensä mukaan luettavaa ja sonnustaudun parhaimpaan kylpytakkiini. Joskus mukana on jotakin ihanaa syötävää, sipsejä tai marjoja. Niitä napsin emalikulhosta joka hauskasti kelluu kylpyvedessä. Joskus kylpijällä on kädessään lasillinen jotakin ihanaa kuohuviiniä. Aikaa kuluu helposti parikin tuntia.

Kylpiessä ei ole mihinkään kiire. On aikaa katsella puun latvoja jotka heiluvat tai eivät heilu tuulessa. Vahdata pilvien liikkeitä ja lintujen koreografioita. Miettiä ja suunnitella sitä sun tätä. Tuijotella omia varpaita ja kelluskella.
 


Kylpykausi alkaa aikaisin keväällä, silloin kun heinätkään ammeen ympärillä eivät ole juuri kasvaneet ja kaikki on vielä vähän harmaata ja kaljua. Amme pestään ja puunataan talven jäljiltä ja kaivosta vasta nostettu turkoosina kimaltava kylpyvesi on alkavan kesän ensimerkkejä. Jos ilmat ovat vielä viileät, lämmitetään kylvyn kaveriksi yleensä saunakin.

Kylmemmillä ilmoilla ammeen vesi myös jäähtyy aika nopsaan. Sitä silmällä pitäen tarvitaan palvelua. Kylpyveden lämmittäjä käy välillä kaatamassa padasta lisää kuumaa vettä ammeeseen. Lämmitysämpärillisen lämpö leviää ihanasti kylpijän luihin ja ytimiin. Lämmittäjä saattaa samalla toimia tarjoilijana ja tuoda talon jääkaapista syötävää ja juotavaa.

Ammeen ympäristöä maisemoidaan pikkuhiljaa. Ensin tehtiin pikkuinen "laituri" jolle kylpijä voi mukavasti astua. Sitten kiveys kuumavesipadan alle. Seuraavaksi on ehkä vuorossa maanpeitekasvien istuttelua harmaimpiin ja soraisimpiin maapläntteihin. Pientä omaa terassia ammeen alle on myös kaavailtu.


10 kommenttia :

  1. Tämä ulkoilmakylpylä on kyllä ihana! Ovatko sekä amme että lämmityspata koko vuoden ulkona? Pysyvätkö ne hyvinä ja käyttökelpoisina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu molemmat pihalla ympäri vuoden. Hyvinä ovat pysyneet, tietty amme pitää keväällä talven jäljiltä aina kuurata puhtaaksi.

      Poista
  2. Voi ihanaa! Joku toinenkin on hurahtanut kylpemiseen vanhassa ammeessa tänä kylpytynnyriden luvattuna aikana!:)
    Meillä on mökillä saunan kupeessa vastaavan lainen. Vesi lämmitetään saunan padassa ja kylmä vesi kaivosta. Voi sitä autuutta, kun tuonne voi pulahtaa talven jälkeen. Suotuisina keväinä se on ollut mahdollista joskus jopa maaliskuussa, vaikka lunta on ollut ympärillä. Elokuun pimeät illat tekevät kylvystä eksoottisen.
    Mukavia elokuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan se autuus! Kylpy on toki sisätiloissakin ihana asia, mutta tuolla pihalla taivaan alla se on vielä jotenkin moninkertaisesti ihanaa. Ja justiin niinkuin sanot, eri vuoden- ja vuorokaudenajat tuovat sitten aina oman säväyksensä. Mahtavia syyskylpyjä sinne!

      Poista
  3. Haaveilen myös tuollaisesta ammeesta mökkisaunan kupeeseen. Ensin pitäisi kuitenkin kunnostaa se sauna. Kuvat ovat tosi houkuttelevia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä toivon että ammehaave pian toteutuu! :)

      Poista
  4. Mä olen jonkun aikaa pohdiskellut paljuasiaa mökille mutta toissapäivänä havahduin mökillä puutöitä tehdessä kylpyammeeseen, joka oli kaiken roinan alla hallissa ja Vihreätalo tuli mieleen! Halpa ratkaisu paljun sijaan ja söpökin vielä. Muistatko millä maalilla maalasit ammeen ulkoreunan?

    VastaaPoista
  5. Hei,
    Meilläkin on kylpyamme maalla saunan kupeessa'kylpylänä'. Laitathan kylpyveteen kylpyvaahtoa, niin kylvystä tulee luxusta. Kylpyyn mahtuu hyvin kaksikin, toinen toiseen päätyyn ja toinen toiseen. Romantiikkaa parhaimmillaan syyspimeällä kynttilän valossa, ihan lähekkäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaahto silloin tällöin on ihanaa, toisinaan on kivempi kylpeä ilman. Ja ilman muuta molemmat ammeen päädyt käytössä aika ajoin :)

      Poista
  6. Olisikohan ihanaa laittaa ammeeseen pellavainen tai puuvillainen kangas, kuten kuningatar Victorian ammeessa oli. Tuntuisiko prinsessaiselta. Tästä olen haaveillut.

    VastaaPoista