Kaupallinen yhteistyö: Kauniisti kotimainen
Kotimaisten tulppaanien sesonki on täydessä vauhdissa ja niiden valikoima on alkanut juuri laajentua joulun punaisista ja valkoisista sävyistä täyteen värikirjoonsa oransseineen ja pinkkeineen. Suomessa kasvatettuja tulppaaneja on saatavilla nyt hyvin niin marketeista kuin kukkakaupoistakin, hinnatkin ovat mun nähdäkseni mukavan edullisia. Kyllä niitä kelpaakin nyt kodin kaunistukseksi ostaa: ne ovat laadukkaita, tulevat läheltä, työllistävät ja ovat taatusti reilusti tuotettuja. Kaupoissa kotimaiset tulppaanit erottaa helposti pakkaustensa merkinnöistä, kuten sirkkalehtimerkistä. Kukkakauppojen irtomyynnissä niiden perään kannattaa kysellä - siellä kun pakkauksia ei aina näe.
Minä nappasinkin nyt marketista kainalooni kerralla monta tulppaaninippua, monessa eri värissä. Värikimaralle oli erityinen tarve. Halusin nimittäin kokeilla tehdä tulppaaneista kimppuja, jotka passaisivat erityisesti meiltä kotoa löytyviin taideteoksiin.
Kukkien laajan värivalikoiman äärellä voi olla vaikea päättää mihin sävyyn tarttuisi. Tuumasin että yksi hyvä vinkki voisi olla miettiä kotona seinillä olevia kuvia ja miettiä kukkien värejä sopimaan niihin. Kukkaseuraa saivat nyt muun muassa ylimmän kuvan maalaus, keraaminen taidelautanen ja taidepostikortti.
Mutta ensin pari hoito-ohjetta. Kun tuot tulppaanit kaupasta kotiin, leikkaa niiden varsista pari senttiä pois ennen kuin laitat ne veteen. Sitten on kaksi tapaa edetä: Jos haluat että tulppaanit pysyvät maljakossa ryhdikkäinä, anna niiden imeä vettä ensin nipussa omassa muovikääreessään puolen tunnin ajan. Silloin varsien nestejännitys palautuu ja kääre antaa niille tukea. Jos taas tykkäät rennosti kumartelevista tulppaaneista (niin kuin minä!), poista kääre ennen kuin laitat kukat veteen. Tuen poistuminen saa tulppaanit taipuilemaan kauniin eläväisesti.
Vesi olisi hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa ja samalla leikata varsiin uudet imupinnat. Tulppaani tykkää myös viileydestä ja kimpun saakin kestämään kauemmin jos pitää sitä välillä viileässä.
Katsotaanpa sitten millaisia väripareja tein taideteosten kanssa.
Tätini opiskelutyönä maalaama kopio Rafaelin öljyvärityöstä sai seurakseen herkkiksiä valkoisia tulppaaneja. Maalauksen tummat ruskean ja mudan sävyt raikastuivat mukavasti valkoisen seurassa. Maalauksen naisen hiuksissa olevan helmikorun värikäs raita toistuu aniliininpunaisessa tulppaanissa, jonka varren vahingossa katkaisin touhutessani. Olkoon tuossa pöydällä kauniina kunnes nahistuu!
Marianne Niemisen hauska pieni mintunvihreä maalaus kaipasi mun mielestä yhtä vahvaa värikkyyttä rinnalleen. Poimin maalauksesta violetin läikän ja valitsin sille seuraksi violetteja ja vaaleanpunaisia tulppaaneja. Vihreä ja violetti ovatkin aika herkku yhdistelmä. Kukkia voi toki valita sointumaan harmonisesti taideteoksen kanssa, mutta toisinaan on hauska antaa kuvalle ekstrapotkua valkkaamalla sille vaikkapa korostus- tai vastaväriä.
Ehkä suosikkityöni Helene Schjerfbeckiltä on Tyttö hiekkakuopassa. Alkuperäinen maalaus ei harmi kyllä roiku seinälläni, mutta ihailen kokoelmastani löytyvää postikorttiversiota aina aika ajoin. Omiin puuhiinsa keskittyneen tytön aurinkoisen lämmin punainen mekko huuteli lisää samaa väriä hehkuansa korostamaan. Lämpimän oranssipunaiset tulppaanit toistavat maalauksen sävyjä kauniisti. Oranssinpunainen ei yleensä ole ollut tulppaaneissa se suosikkivärini, mutta tämä yhdistelmä kuvan kanssa oli melkeinpä eniten mieleeni!
Orvokki tapaa tulppaanin. Birger Kaipaisen Arabialle suunnittelemia keraamisia Viola -taidelautasia löytyy meiltä kaksin kappalein, isompi ja pienempi. Niiden syvä sininen ja musta ovat kotonaan melkein minkä värin kanssa vain, mutta nyt teki jostakin syystä mieli laittaa reilusti pinkkiä niiden hehkua virittämään. Sekoittelin kimppuun kolmea eri vaaleanpunaista tulppaania; hiukan tummempaa, haaleampaa ja tuollaista hauskan kaksiväristä jossa terälehtien alaosa on melkein valkoinen ja yläosa vaaleanpunainen.
Tätä leikkiä olsii voinut jatkaa vielä vaikka kuinka. Seuraavaksi olisin varmaankin tehnyt riehakkaan sekavärisen kimpun Hilma af Klintin inspiroimana. Mulla oli nyt peräti seitsemää eri tulppaaniväriä, mutta jo kolmella-neljällä marketista löytyvällä eri värisellä tulppaninipulla saa yhdistelemällä vaikka kuinka monta erilaista variaatiota aikaan. Valkkamalla toisiaan lähellä olevia sävyjä tulee kimpuista harmonisempia. Mahdollisimman kaukan toisistaan olevia värejä yhdistelemällä saa huomiota herättävämpiä ja katseen kiinnittävämpiä kimppuja. Ja kah, yhdistelyä voi jatkaa päivästä toiseen. Vaikka veden vaihdon yhteydessä voi kimput laittaakin aina kokonaan uusiksi ja jaotella maljakoihin uusiksi yhdistelmiksi.
Kertokaapa mikä näistä yhdistelmistä oli teidän suosikki! Minulla se taisi tosiaan olla tuo Hiekkakuoppa.
Ja lopuksi vielä vinkki Instagramin ystäville: Kauniisti kotimaisen Insta-tili @kauniistikotimainen on todella KAUNIS ja vähän niin kuin kukkien satokausikalenteri. Siellä voit seurata mitä kotimaisia kukkia on milloinkin tuotannossa ja saada ideoita niiden käyttöön. Kesäkukkasesonkia odotellessa!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti