Paitsi että se tekee meille itsellemme hyvää, on alusta asti ollut ajatus että rakennettaisi sellainen piha joka tekee myös ympäristölle hyvää. Tässä muutama johtoajatus:
-Pihassa kasvaa useampikin puu. Puut sitovat kasvaessaan ilmakehästä
hiilidioksidia ja varastoivat sen sisältämän hiilen itseensä. Puun
istuttaminen on siis aina positiivinen ilmastoteko.
-Istutusalueet on katettu kokonaisuudessaan kuorikatteella, joka pidättää kosteutta ja vähentää roimasti kastelun tarvetta. Vettä kuluu siis huomattavasti vähemmän kun kosteus ei pääse paahteessa haihtumaan mullasta niin helposti. Kuorikatekerros on myös pieneliöille suotuisa.
-Ylipäänsä punaisena lankana pihassa on biodiversiteetti eli kasvien ja eliöiden monimuotoisuus. Sitten ollaan tyytyväisiä kun kaikenlaiset kasvit kasvavat ja pörhistyvät, linnut viihtyvät pihapuissa, hyönteiset surisevat ja mönkijät ja mikrobit muhisevat mullassa.
Pihaa on nyt kasvateltu kaksi kesää ja jonkinlaisen kerroksellisen pörheän puutarhan itu tässä jo on. Koko homman perusta oli iso määrä hyvälaatuista multaa. Olisi tarkoitus että kasvien kasvaessa talon isoista ikkunoista näkyisi eri korkuisina eri etäisyyksillä kasvavaa vihreää, ja näkymät lähellä oleviin naaapureihin peittyisivät. Nurtsia ei ole lainkaan, vain istutusalueita ja kulkureittejä - ja lapsoselle leikkipaikka.
Tämmöisen pihan keväisiä huoltotoimenpiteitä:
-Kevätlannoitetaan ja kalkitaan kasvualustat.
-Isutusalueita siistitään levittämällä uusi ohut kerros kuorikatetta.
-Puut ovat vielä niin pieniä että lakastuvia lehtiä tulee aika vähän, ne jätetään uuden kuorikatteen alle maatumaan.
-Kivituhkaisista kuljeskelureitit haravoidaan ja tasoitetaan siisteiksi
-Syksyltä jääneet lakastuneiden perennojen varret napsitaan matalaksi ja hortensioista nyppästään vanhat kukinnot pois.
-Leikataan pensasaita jotta se kasvaa entistä tuuheampana.
-Nypitään siellä täällä nousevat vähäiset rikkaruohot tuoreeltaan pois.
Ja näiden lisäksi on siten tietenkin kevätinnostuksen huuman mahdollisesti aiheuttama kasviralli. Mennään puutarhamyymälään ja seotaan. Ostellaan uusia taimia ja kaivetaan pihaan sinne tänne uusia kuoppia niille. Meillähän on tämän pihan rakentamisen pohjana tutun pihasuunnittelijan tekemä piirros, jossa viheralueet ja kulkureitit on määritelty ja istutuksista on suuntaa-antavat ohjeet. Siihen on aina hyvä palata kun kasviostoksilla on lähtenyt lapasesta - mihin kannattaa minkäkin korkuista kasvia sijoitella ja minkä tyyppiset vihreät viihtyvät missäkin päin pihaa.
Napakan budjetin pihassa on tehty hommia DIY-hengellä. Tässä esimerkiksi itse laatimamme suuri istutusallas, joka samalla tasoittaa terassin ja pihan korkoeroa. Mainitsen ylepänä, että tämä on myös ihka ensimmäinen rappaustyöni koskaan, katselin työohjeet mistäpä muualtakaan kuin Youtubesta. Isutusaltaassa kasvaa monen korkuista perennaa; muun muassa komeamaksaruohoa, varjoyrttiä, isotähtiputkia ja kimikkiä. Ja kaiken keskellä odottaa pörhistymistään sirotuomipihlajan taimi.
Napakkaa budjettia edesauttavat myös jakotaimet. Niitä kannattaa kyyläillä kavereiden pihoista, tehdä vaikka vaihtokauppaa jos omassakin pihassa on jo tarvis jakaa perennoja. Tässä kohtaa istutusaluetta nostelevat päitään Vihreän talon pihasta muistoksi ottamani varjoliljat. Kun kävin talossa viimeisiä kertoja, pakkasin takakonttiin vähän kotkansiipeä ja varjoliljojen sipuleita. Aina pihalla niiden ohi kulkiessa fiilistelen edellisellä mökillämme vietettyjä huippuja aikoja.
Vielä yksi pienen pihabudjetin vinkki. Jos pystyy vastustamaan puutarhamyymälöiden houkutusta keväällä ja kesällä, on hyvät apajat tehdä löytöjä syksyllä kauden lopulla, kun taimet ovat jo lakastumaan päin. Silloin alet voivat olla jopa -70%, ja vaikka taimet eivät olekaan enää niin hehkeitä, niin samalla tavalla niissä on voimaa nousta seuraavana kesänä uuteen loistoon.
Näiden viime syksynä istutettujen kepukoiden kasvua odotan ehkä eniten kuumeisesti. Lasitetulla terassilla on keskikesän paisteessa aivan pirun kuuma. Istutimme Alvar Aallon hengessä varjostaviksi kasveiksi villiviiniä kiipeilemään istutusaltaasta parveketta kohti. Toive olisi, että ne muodoistaisivat kasvaessaan tiheän vihreän lehtiverhon, jonka suojassa voisi sitten helteillä piilotella. Ja samalla myös talon sisätilat viilenisivät, kun lämpö ei hohkaisi terassilta keittiöön.
Ja nyt seuraa vinkkaus: tervetuloa meidän pihalle virtuaalisesti ensi maanantaina 3.5. klo 17-18! Silloin nimittäin lähetetään täältä Kekkilän IG-Live, jossa puhutaan kerroksellisen ja luontoystävällisen pihan perustamisesta. Lähetys on siis nähtävissä silloin Kekkilän Instagram-tilillä. Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallion ja puutarhatoimittaja Johanna Vireahon kanssa poristaan silloin pihajuttuja ja vastaillaan mieluusti teidän lähettämiin kysymyksiinkin. Mari ja Johanna ovat rautaisia ammattilaisia ja osaavat vastailla varmasti kimurantimpiinkin vihertiedusteluihin, koskivatpa ne kasvilajeja, multaa, pihasuunnitteluvinkkejä tai mitä tahansa pihan perustamisen teemaan liittyvää. Ja minä osaan tietty kertoa omista pihakokemuksistani. Kysymyksiä voi heitellä liven aikana Instassa, mutta voipa niitä nakata vaikka tämän postauksen kommenttilaatikkoonkin. Jos siis joku asia pihapuuhissa askarruttaa niin kerro vain!
Ja sitten se arvonta: kaikkien tähän postaukseen perjantaihin 7.5. mennessä kommentoineet osallistuvat tällaisen hienon Kekkilän Vihervalaisimen arvontaan. Jätä siis vain kommentti niin olet mukana, simppeli homma! Voittajan tavoittamista helpottaa jos jätät sähköpostiosoitteesi kommentin mukana. Saa siis kysellä piha-aiheisia kysymyksiä Liveä varten, mutta pelkkä huikkauskin kommenttilootaan toki riittää, jos ei ole mitään pihaan liittyvää kysyttävää juuri nyt mielen päällä. Onnea matkaa ja eikun osallistumaan!
EDIT: Arvonta on päättynyt ja voittaja löytynyt!