31.5.2021

Kiuas jolla on tarina


Kaupallinen yhteistyö:  VETO kiuas / Muko OY
 
VETO-mainos Kaunis kesäkotimme -kirjassa vuodelta 1959.
 
Jos olet hankkimassa kiuasta tai suunnittelemassa saunaremppaa niin lukaisepa tämä juttu.

Meidän tulevaa mökkiä suunnitellessa tutkin paljon suomalaista mökkirakentamisen perinnettä ja luin mm. paljon mökkioppaita 20-70-luvuilta. Vuonna 1959 julkaistun Kaunis kesäkotimme -kirjan aukeamalla jäin katselemaan vanhaa kiuasvalmistajan mainosta. “... ja saunassa tietysti VETO saunan uuni”. VETO, missäs muualla olen tuohon nimeen törmännyt, miksi se kuulostaa tänäkin päivänä niin tutulta? Pikainen googlaus selvitti että Veto-kiukaitahan valmistetaan edelleen.
 
Arvo Oksanen kesämökkinsä portailla.
 
Veto-kiukaan tarina alkaa 40-luvun lopulla kun työkseen taloyhtiöitä lämmitysasioissa neuvonut kauppaneuvos Arvo Oksanen kehittelee ensimmäisen puulämmitteisen kiuasmallin. 50-luvulla hän perustaa Muko Oy:n, joka valmistaa kiukaiden lisäksi pääasiassa maataloustyökoneita, kuten kultivaattoreita, niittokoneita ja perunannostokoneita. Yritys hankkii toiminnan kasvun myötä toimitilat Helsingin Konalasta. Sähkökiukaatkin tulevat mukaan kuvioon 60-luvulla. 
 


Arvo oli keksijähenkinen ja tuotekehittelyssään innovatiivinen. Niinpä myös hänen kehittelemissään puu- ja sähkökiukaissa oli tuotekategoriaa mullistavia keksintöjä: mm. puukiukaan jälkipoltin, pystysuuntaiset ilmakanavat, lasiluukku sekä sähkökiukaan ilmankostutin olivat aikanaan uusia ja merkittäviä ominaisuuksia. VETO puukiuas kiinnosti laajalti ja keräsi huomiota messuilla ja sauna-alalla kansainvälisestikin. Itse kiukaan rakenne on pysynyt näihin päiviin asti samana, vaikka tuotekehittelyä onkin tehty vuosikymmenien aikana jonkin verran.
 
 
Henri ja Riina kiukaiden kokoonpanotilassa Konalassa

 
Nykyään kiukaiden valmistuksesta ja Muko Oy:n toiminnassa on vetovastuussa Arvon lapsenlapsi Henri Salokangas yhdessä vaimonsa Riinan kanssa. Laadukkaiden kiukaiden valmistuksen perinne jatkuu siis katkeamattomana 40-luvun lopulta asti, edelleen kokonaan kotimaisena tuotantona ja saman perheyrityksen hyppysissä. Ja edelleen samoissa superhienoissa toimitiloissa kuin jo 1960-luvulla!
 
Arvon salkut valmiina lähtöön työpöydän tuntumassa.

Prinssi Philip tutustumassa VETO-kiukaaseen.

Kävin tätä juttua varten piipahtamassa Muko Oy:llä Konalassa. Ja siis mikä paikka. Toimistolla aika on pysähtynyt ihanasti, toimitusjohtajan salkut odottelevat työpöydän takana edelleen kuin valmiina myyntireissulle lähtöön. Seiniä koristavat monet Arvo Oksasen keksinnöistään saamat kunniakirjat ja diplomit, ja valokuvat joissa suurmiehet tutustuvat Muko Oy:n toimintaan. Neuvotteluhuoneen kruunu on vuosikymmeniä vanha fiikus, jonka ilmajuuret ovat kuin taideteos. Yrityksen pitkä historia näkyy jokaisessa esineessä, kalusteessa ja nurkassa.





Veto 1 -kiukaan värityksiä, harmaa on tuleva uutuusväri.
 
Kiukaiden kaikki osat valmistetaan siis edelleenkin Suomessa ja kiukaat kootaan käsin täällä Konalassa. Veto-kiukaiden valmistus työllistää useita  suomalaisia pienyrityksiä, esimerkiksi puukiukaiden tulipesät hitsataan kokoon Keravalla. Piipahdin myös kiukaiden kokoonpanotilassa. Siellä olivat rivissä mm. kaikki sähkökiukaiden värivaihtoehdot ja olipa koottavan myös juuri yksi Veto 1 -puukiuaskin. Sellainen meidänkin uuden mökin saunaan tulee.
 

VETO 1 -kiuas sivuvesisäiliöllä / Kuva: Muko Oy

 
Vähän tarkemmin Veto 1 -puukiukaasta: Kiukaan ulkomuoto, niin kuin kaikkien Veto-kiukaiden, on Mukon omaa suunnittelua. Kiukaan kokonaishyötysuhde on korkea, se tarkoittaa että se tarvitsee vain vähän puuta lämmittääkseen saunan ja ylläpitääkseen lämpöä. Se antaa pehmeät ja pitkät löylyt, jotka leviävät tasaisesti löylyhuoneeseen kiukaan aikaansaaman ilmankierron ansiosta. Kiukaalla on peräti viiden vuoden takuu ja oikein hoidettuna se voi kestää vuosikymmeniä. Veto 1 sopii 8-21m3 kokoisiin saunoihin, suurempiin löylyhuoneisiin on saatavilla Veto 2 -malli. 
 
Veton puukiukaisiin voi tilata myös kiinteästi asennetun sivuvesisäiliön. Tilatessa voi päättää tuleeko se oikealle vai vasemmalle puolelle. Samoin hormiliitännän paikkaan voi vaikuttaa, meille se tulee kiukaan päälle. Värivaihtoehtoja on tällä hetkellä kolme: musta, valkoinen ja ruostumaton teräs. Pikkulinnut ovat laulaneet että valikoimaan olisi tulossa lähiaikoina myös yksi lisäväri, kaunis harmaa. Se vilahtaakin tuolla kuvassa ylempänä.
 
Henri Salokankaan lapsena ukilleen Arvolle valmistama puinen minisauna kiukaineen.
 


On kyllä ihan hitokseen hyvä mieli siitä että pian mekin löylytellään mökillä Veto-kiukaalla. On niin hienoa tietää millainen tarina ja historia kiukaan taustalla on. Kirsikkana kakussa vielä että se on sitten valmistettu kokonaan Suomessa ja suunniteltu ja koottu kotikaupungissani Helsingissä. 

Jos haluat tietää Muko Oy:n historiasta vielä lisää, lukaisepa tuo juttu. Ja jos on tarvista hankkia hemmetin hyvä puu- tai sähkökiuas niin Veto-verkkokauppa palvelee; puukiukaat tuolla, sähkökiukaat monessa kauniissa värissä tuolla.

26.5.2021

Myrsky tuli ja muutti suunnitelmia

Viime viikolla voimakas ukkosmyrsky pyyhkäisi mökkitontin yli. Seudulla kaatui todella paljon puita, pelkästään meidän maapläntiltä niitä meni lakoon kymmenkunta. Kun menimme viikonloppuna tontilla käymään, oli maisema paikoin kuin sodan jäljiltä. Joka puolelta kuului moottorisahan pärinää, kun metsurit ja mökkiläiset siivosivat myräkän jälkiä. Teitä ja sähkölinjoja oli mennyt poikki, puita oli kaatunut myös rakennusten päälle. Luonto todella näytti voimaansa. Napsin vähän tuoreeltaan puhelimella kuvia tuhoista.

Menomatkalla mökille jännitti. Isot kauniit puut olivat olleet yksi syy miksi juuri tämä tontti valkattiin, mitä jos niistä juuri ne kauneimmat olisivat kaatuneet? Myrkyvahinkojen suhteen kävi kuitenkin todella paljon tuuria. Pihapiiristä kaatui vain kolme puuta. Niistä yksi oli merkattu metsurin kanssa joka tapauksessa raksan tieltä kaadettavaksi. Toinen oli suuri koivu, jonka kuntoa vähän mietiskeltiin, mutta oli päätetty se kuitenkin vielä jättää. No nyt myrsky osoitti että lahohan se oli. Jos mökki olisi jo rakennettu ja pystyssä, tuo iso koivu olisi rysähtänyt suoraan sen päälle.

Kolmas pihasta kaatunut puu oli rannassa kasvanut kaunis käppyräinen mänty. Se oli oikeastaan ainoa myrskyvahinko joka suuremmin harmitti. 

Tämä vähän jopa nauratti. Edellisen omistajan pihaan jättämä puutarhakalusto selvisi myrskystä täysin vahingoittumattomana, vain muovituolit olivat kaatuneet. Pöytä ja varjo olivat pysyneet hievahtamatta paikoillaan, vaikka viidentoista metrin päässä kaatui kolme täyskasvuista puuta. Kuolematonta designia!

Tämä näky laittoi sitten myös vähän suunnitelmia uusiksikin. Alunperin oli ajatus että tontilta ei kaadettaisi kuin pari puuta, jotka sijaitsevat juuri rakennuspaikalla ja muutama tontin takaosasta parkkipaikan tieltä. Mutta nyt hoksattiin että tulevan mökin takana nousevan kallion päällä kasvavia korkeimpia puita lienee myös syytä napsia pois, jotta vältytään vahingoilta tulevaisuudessakin. Ne kasvavat niin ohuessa maakerroksessa että kovemmassa myräkässä saatta käydä näin että juuristo irtoaa kalliosta isona mattona. Ja näillä puilla ei ole muuta kaatumissuuntaa kuin joko uuden mökin tai sähkölinjojen päälle.

Monta pientä onnenkantamoista onnettomuudessa. Metsurikin oli joka tapauksessa tilattu ja tulossa tontille hommiin. Voiko siis jopa sanoa että tämä myrsky tuli nyt kreivin aikaan?


Sähköyhtiö oli pyörähtänyt tonilla korjaamassa sähkötolpan vaurioita jollakin isolla koneella. Siinä hommassa ei näemmä paljon kauniita mustikkamättäitä säästellä - aika roisiin kuntoon jäi heidän jäljiltään pihalle johtava tie. Mutta eipä jaksettu tätäkään kauaa harmitella. Kohta aloitetaan mökin pohjien tekeminen ja maansiirtokoneen tarttee joka tapauksessa jyristellä tässä eestaas.


16.5.2021

Mökkipakettia ostamassa - mitä toimitukseen kuuluu?

 

Hongan Kide-saunamökki Tuusulan näyttelyalueella

Kaupallinen yhteistyö: Honkarakenne
 
Jatketaanpa tosielämän kertomusta hirsimökin rakentamisesta. Tähän asti on ehtinyt tapahtua seuraavaa: suunnittelin yhdessä Honkarakenteen arkkitehtien kanssa uuden mökkimallin (tulee Hongan mallistoon ensi syksynä) ja me rakennamme jo tänä kesänä sellaisen tontillemme järven rantaan Etelä-Savoon. Sen lisäksi että mökki suunniteltiin Hongan kanssa, heiltä ostimme myös mökkipaketin ja sen pystytyksen.

Mitä tarkalleen ottaen ostettiin kun ostettiin mökkipaketti? No, lyhyesti sanottuna tarvittaessa melkein kaikki materiaalit meidän mökin rakentamiseen, perustuksia lukuunottamatta. Lähtökohtaisesti Hongan toimitussisältö on jo tosi laaja, ja sitä voi sitten vielä halutessaan muokkailla ja laajentaakin. Esimerkiksi meidän tulevan mökin materiaalien hinnassa mukana olivat itse hirsirungon ja siihen liittyvien kilkkeiden lisäksi mm. kattorakenteet sisäkattopaneeleineen, väliseinät nekin verhouspaneeleineen, ikkunat hyttysverkkoneen, ulko- ja väliovet heloineen, terassit tarvittavien puutavaroineen, lattialaudat, kaikki listat ja vuorilaudat ja eristeet höyrynsulkumatskuineen. 

Huviloiden ja mökkien toimitussisällöistä saa vielä tarkemman kuvan kun lukaisee Hongan sivuilta lisää. Homma kannattaa aloittaa istumalla alas Hongan myyjän kanssa ja käymällä läpi mitä tarvitaan. Myyjältä saa sitten halutusta mökkimallista halutunlaisella toimitussisällöllä tarjouksen, sekä tarkat selonteot siitä mitä kaikkea hintaan sisältyy. Meitä on koko tämän prosessin ajan jeesannut Hongalta huippu Kai Holm.

(Tämän jutun kuvituksen on muuten Hongan Tuusulan pysyvästä hirsitalonäyttelystä ottamiani kuvia, tutkailin siellä kolmea mallimökkiä, kun pohdin meidän oman mökin toimitussisällön viimeisiä viilauksia.)





 

Toimitussisällön muokkaamisesta: kokemukseni mukaan se sujuu joustavasti. Paketin sisällä voi materiaaleja vaihtaa valkkaamalla Hongan materiaalivalikoimista sopivia. Vaihtoehtoja riittää. Muokkauksilla on tietty hintavaikutuksia materiaaleista riippuen - jos budjetti on tiukka niin kuin meillä, täytyy sitten vain päättää mihin satsaa ja mistä nipistää, jos vaihdoksia haluaa tehdä. Esimerkiksi meidän mökissä piisasi eristävyyden puolesta rungoksi 112mm paksu lamellihirsi (edullisempi vaihtoehto), mutta panostettiin perusversiota leveämpään lattialautaan (hinnakkaampi vaihtoehto). Kattomatskuksi valittiin huopa (edullisempi) ja väliseinien verhoukseen hirsipaneeli (hiukan hintavampi). Ja jos käy niin ettei Hongalta löydy mieleistä materiaalia, voi sen tipauttaa paketista pois ja tilata jostakin muualta sopivaiset, simple as that.

 



Nämä kuvat ovat hirsitalonäyttelyn Vista-huvilamallista.

 

Varsinkin pintamateriaalien miettimisessä auttaa ehdottomasti visiitti tuonne Hongan hirsitalonäyttelyyn Tuusulaan. Korona-aikana sinne pääsee kun vain pirrauttaa etukäteen ja varaa ajan. Siellä näkee materiaaleja mallimökkeihin asennettuina ja saa käsityksen miltä mikäkin näyttää ja tuntuu luonnossa. Toimitussisältöä valitessahan tulee tehtyä aika liuta sisustuksellisiakin päätöksiä ja jeesaa kyllä että näkee valmiista taloista vähän suuntaviivoja. Miltä näyttäisi jos sisäväliseinät olisivatkin hirsipaneloidun sijaan levytetyt ja maalatut?  Minkä levyinen paneeli alakatossa olisi sopiva?  

Ja se hirsien mieletön tuoksu, siitäkin saa näyttelyssä nauttia. Miten voikin talot tuoksua niin hyvältä! Muutenkin tuumailisin että pintamateriaalien suhteen kannattaa katsomisen lisäksi myös KOKEA. Toki voi valita ihan vain katalogista katsomalla, mutta väittäisin että paremman käsityksen matskuista saa kun hypistelee ja tuoksuttelee niitä, katselee eri valaistuksissa, kuuntelee millaisen äänimaailman ne tekevät, ja niin edelleen. Tuolla Tuusulassa voi heittäytyä vaikka mallimökin sohvalle kattomaan hetkeksi kattoon ja valita alakaton paneelimatskun niin.

 


 

Myymälän puolella on matskuseinä, jossa valikoimaa näkee paljon yhdellä silmäyksellä ja voi vielä hypistelläkin. Minähän siis myös haistelin. Samoin kaikista saatavilla olevista hirsivaihtoehdoista on myymälässä pätkät omissa hyppysissä puntaroitaviksi. Napakan budjetin mökkirakentajille tällainen ajatus: moni edullinen perusmatsku on itse asiassa todella kaunis. Kun kokonaisuuden pitää pelkistettynä ja väri- ja materiaalipaletin suppeana, ne alkavat kyllä loistaa. 

 

Honka-hirsitalonäyttelyn Tuuma-mökkimalli

 

Minä oon hiukan muokkaillut meidän toimitussisältöä vielä tässä matkan varrella kaupanteon jälkeen. Se onnistui ihan hyvin kunhan olin ajoissa liikkeellä. Vaihtelin alakattopaneelit valkolakatuista puuvalmiisiin ja viilasin ulko-ovien mallia, noin esimerkiksi. Jotakin tiputin kyydistä poiskin, kuten väliovet - en siksi etteikö Hongalta olisi löytynyt sopivia, vaan ennemminkin siksi etten vielä osannut päättää millaiset laitetaan ja halusin lykätä päätöksentekoa siihen asti kun näen mökin sisätilat melkein valmiina. Lauteiden kanssa sama homma, nekin olisi saanut pakettiin mukaan, mutta tekee mieli odotella siihen asti että voin astua löylyhuoneeseen sisään ja sitten funtsailla millaiset lauteet olisivat upeet. Mutta suurimman osan materiaaleista kyllä otamme Hongalta, tällaiset fiilistely-jahkailut yritän kyllä nyt pitää aivan minimissä. Jokainen talon rakentanut tietää millainen ralli materiaalien etsintä, valinta, tilaaminen ja toimitusten organiseeraminen on. Se että suurin osa tulee Hongan puolesta samaan toimitussisältöön on todella suuri helpotus, kun raksakokonaisuutta ajattelee.

Niin kuin jutun alussa jo kerroinkin, me ostettiin materiaalipaketin lisäksi  Hongalta siis myös rakentamispalvelu, he pystyttävät mökin meille ulkoa päin valmiiksi. Mutta siitäpä sitten lisää kun homma pääsee vauhtiin, näillä näkymin jo tuossa juhannuksen alla!



11.5.2021

Terassilla







Lämpö tuli ja teki meidän taloon yhden huoneen lisää. Ovi takapihalle avataan heti aamusta ja lintujen mölinä kantautuu ihanasti sisälle asti. Terassin kalustuskin asettuu pikkuhiljaa uomiinsa - sen huomaa siitä että siellä alkaa viihtyä koko ajan useammin. 

Lasitetulle puolelle terassia hankittiin löhösohvaksi Ikean Havsten. Sen kaverina on saman puodin Saltholmen-kahvittelupöytä ja lastutuoleja. Tuoleja on vielä vähän ruuhkaksi asti, mutta ne harvenevat tuosta kunhan mökki valmistuu ja osa muuttaa sinne. Täällä kasvattelen kaikkea keittiössä jatkuvasti kuluvaa syötävää: salaatteja, basilikaa, minttua, lehtipersiljaa, ruohosipulia, valkosipulia ja niin edelleen. Näihin ei tarvitse kummoista viherpeukaloa, senkun tyrkkää kaupan yrttien ja salaattien jämät multaan ja muistaa kastella. Pari kirsikkatomaatin taintakin olen laittanut kasvamaan. Niiden hoidoksi piisaa varkaiden pois napsiminen, se onkin mieluisaa puuhaa kun näppeihin jää niistä niin huumaava kesän tuoksu. Isossa terrakottaruukussa talvehtinut raparperikin on vähästä huomiosta ja koleista keleistä huolimatta ehtinyt jo komean kokoiseksi.

Avokuistin puolella pidän minipuutarhaa. Viljelylaatikossa kasvaa isotähtiputkea, suuriin ruukkuihin on näiden kuvien ottamisen jälkeen muuttanut koristekirsikkapuu ja kanukkapensas. Ja niitä voi istuskella vahtailemassa vanhalla kansituolilla.



Koitan nyt jarrutella istutteluintoa: kesä kuluu mökkiä rakentaessa ja terassikasvien hoidon kanssa voi olla vähän niin ja näin. Jarruttelu onnistuu vaihtelevalla menestyksellä ja on erityisen vaikeaa jos hairahdun kevätpäissäni puutarhamyymälään.