27.5.2022

Sisustajan kirjasto


 

Tässä tulee nyt ylistyslaulu pääkaupunkiseudun kirjastolle. Se nimittäin palvelee sisustamisesta ja arkkitehtuurista kiinnostunutta aivan hirveän hyvin! Laitanpa listan kuumia vinkkejä, miten Helmet:istä saa sisustusmielessä paljon irti. Luvassa vinkkejä kirjoista ja lehdistä.

Jos jotakin haluan lainata, niin melkein aina varaan. Varaamalla pääsee käsiksi kaikkien pääkaupunkiseudun kirjastojen valikoimaan, ja niihin suosittuihin opuksiin jotka ovat useimmiten jollakulla lainassa. Helmetin oma Taskukirjasto-app tekee kirjojen varaamisesta ja lainojen hallinnasta todella helppoa ja nopeaa. Siellä voi jopa näpsästi siirtää oman lainan eteenpäin kaverille, jos ei muita varauksia ole jonossa. Olen ollut huomaavinani että sisustus- ja arkkitehtuuripuolen kirjoja varataan aika tavalla vähemmän kuin kaunokirjallisuutta, uutuudetkin olen saanut hyppysiini aika nopsasti. Tässä muutamia mun suosikkiopuksia, joita olen lainannut kirjastosta - joitakin klassikkoja vuosien varrella useammankin kerran. Varaapa Taskukirjastolla vaikka joku näistä:

Inside the Villa Mairea

Komeasti ja taiten tehty, kattava opus Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Villa Mairean historiasta, sisustuksesta ja pienesineistä. Erityisen hienosti kuvitettu.

Finnish Summer Houses

Suomalaisia kesäasuntojen klassikkoja ja niiden sisustuksia yksissä kansissa. Todella inspiroiva opus.

Fritidshuset: vid havet, i granskogen, på heden

Ruotsin versio kesäasuntojen klassikoista. Pia Ulinin hitokseen hienot kuvat. Tämän selaamiseen en kyllästy varmaan koskaan, aina löydän kuvista jotakin uutta.

Kodiksi tehty 

Anna-Kaisa Melvaksen uutukainen sisustuskirja osuu kaikin tavoin mun makuhermooni. Kaunista, klassista, persoonallista, hillityn värikästä. Kestävän suunnittelun ja kiertotalousissustamisen periaatteet hienosti hanskassa.

Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin

Mulle tämä Hanni Koroman sisustusfilosofiasta kertova on jo kalssikko. Niin taitavaa värien hallintaa, tilojen kerroksellisuuden hyödyntämistä ja sisätilan ja maiseman yhteispeliä.

Marimekko: fabrics, fashion, architecture.  

Kattava teos Marimekon historiasta ja designfilosofiasta. Erityisiä herkkuja valokuvat ja kertomukset Marikylästä ja Marisaunasta. Paljon mm-historian hienouksia, joita enää harvemmin näkee.

 

Listää voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta tässäpä nyt oli muutama tärppi. Ja sitten LEHTIIN!

Tiesitkö että Helmet-kirjastolla on e-lehtipalveluita, joita voi käyttää missä vain? Kirjautuminen kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla sujuu helposti ja lehtivalikoima on aivan posketon. Kotimaisia sisustuslehtiä löytyy eMagz-palvelusta ja ulkomaiset lueskelen Pressreaderistä ja Flipsteristä.


Kuvakaappaus eMagzin asumisen lehtien valikoimasta.

 

Tässä vakiolukemisiani e-lehdistä: 

eMagz:

Täällä luen mm. 

Glorian koti

Avotakka

Deko

Kotimaisten lehtien aarreaitta. Erityisen kivaa myös, että lehdistä löytyy uusimman numeron lisäksi takautuva vuoden arkisto. Olispa sisustuspuolella vielä Asun-lehtikin! Ja sisustusteeman ulkopuolelta vinkkaan, että täällä on luettavissa mm. esim. Image ja ruokalehtisuosikkini Glorian Ruoja ja Viini.

 

Pikkusiivu Pressreaderin sisustuslehtivalikoimasta.

 

Pressreader:

Täällä luen mm. 

Australian Vogue Living

Plaza Interiör

Pressreaderissä on tolkuton määrä eri maiden sisustus- ja designlehtiä, mm. useammankin kielinen Elle Decoration, Wallpaper, Frankie, Vakre Hjem & Interior, AD, Milk, jne. jne.. Myös muiden aihepiirien lehtimäärä on huikea. Ja takautuvat lehtiarkistot täälläkin, luettavaa siis todella riittää.

 

Flipster:

Täällä luen mm.

Antiikki & Design

Koti ja keittiö

Living Etc.

Flipsterissä on sisustuslehtiä vähän hintsummin, mutta sieltä löytyy esim. eMagzista puuttuva kotimainen Koti ja keittiö. Sisustusteeman ulkopuolelta mainittakoon, että tuolla laitan usein selaillen myösVoguen ja InStylen.


Tuolla vielä kootusti ohjeet noiden e-lehtipalvelujen käyttöön. Jos sinulla on Helmet-kirjastokortti niin otahan haltuun! Jos siis et ole jo ottanut. :)

Onko muita kuumia helmet-vinkkejä? huikkaa omasi kommenttilaatikkoon!



5.5.2022

Terassi kesäkuntoon öljyämällä

 

kaupallinen yhteistyö: Tikkurila 


Eipä mene varmaankaan montaa päivää kun ilmat lämpenevät oikein kunnolla ja pihaelämä alkaa toden teolla. Viikonloppuna oli mainio hetki ahkeroida kaupungissa kotitalon terassi kesäkuntoon. Pihakalusteet odottelivat varastossa ja tuumasin, että ne olisi mahtavaa kantaa sitten vasta paikoilleen, kun terassilaudat on taas käsitelty tikkiin. Kylmän kauden ajan meidän talon terassi on toiminut lähinnä läpikulkutilana. Kevätauringon ansiosta siitä tulee taas moneksi kuukaudeksi kotiin yksi ihana "huone" lisää.

Talofirman kolme vuotta sitten asentama kestopuuterassi alkoi olla käsittelemättömänä jo aika kauhtuneessa kunnossa, öljyäminen oli todellakin tarpeen. Myöskin katetun ja kattamattoman terassin lautojen sävyero oli alkanut pistää silmään. Säiden armoilla laudat olivat harmaantuneet paljon lasitetun osan lattiaa enemmän - auringon porotuksen ja sateiden vaikutus todella näkyi. Lasitetulla puolella taas lattia oli mennyt epäsiistin läikikkääksi ruukkujen talvisäilömisestä. Näissä kuvissa lähtötilannetta.

Tilanteeseen tarvittiin selkeä parannus, jota lähdin tekemään monella käyttökerralla hyväksi havaitsemillani Tikkurilan tuotteilla. Valkkasin terassin käsittelyyn osittain biopohjaisen Tikkurilan Valtti Plus Terrace Oil:in. Siitä löytyy kolme hyvää valmissävyä; musta, kelonharmaa ja ruskea. Kelonharmaa olikin tuttu monista aiemmista terassiprojekteista, tosi kaunis neutraali sävy ja moneen sopiva. Nyt päätettiin kokeilla jotakin uutta ja valittiin terassin fiilistä lämmittämään kaunis, syvä ruskea valmissävy.

 

 

Ensin putsasin laudat kunnolla Tikkurilan Terassi- ja kalustepesulla. Sen käyttö on simppeliä; purkin sisältö sekoitetaan 10 litraan vettä ja annetaan hetki tekeytyä. Valmis pesuaine levitetään terassin pintaan ja annetaan vaikuttaa 15-30 minuuttia. Sitten pinta vielä harjataan huolellisesti läpi ja huuhdellaan. Ennen öljyämistä puun täytyy pesun jälkeen kuivua kunnolla. Minä annoin terassin rauhassa kuivua seuraavaan päivään, ennen kuin jatkoin hommia. 


Sitten öljyämään! Mielestäni öljyn levittäminen sujuu jouhevimmin tuollaisella terassilastalla (sekin Tikkurilan), sillä tulee nopeasti tosi tasaista ja kaunista jälkeä. Öljyn määrässä kannattaa olla maltillinen ja työskennellä napakasti puun syiden suuntaisesti. Jos pinnassa näkyy vartin jälkeen imeytymätöntä öljyä, pyyhitään se pois kuivalla liinalla. Paras ja kestävin lopputulos tulee kertalevityksellä - silloin öljy imeytyy kokonaan puuhun eikä jää pintaan kalvoksi, joka saattaisi myöhemmin hilseillä irti. Kahta kerrosta öljyä ei siis kannata levittää. Hyvät ja napakat työskentelyohjeet öljyämiseen pesuineen löytyy muuten myös tuolta Valtti Plus Terrace Oilin tuotesivulta.

 Tulipahan vain aikamoinen muutos ja ihan uusi fiilis terassiin. Lämmin ruskea sävy nostaa hienosti esiin vaaleat kalusteet ja rimmaa kauniisti mun moniin terrakottaruukkuihini. Talon seinän harmaan ja mustien kasvatuslaatikoiden kanssa se on mielestäni myös hitsin hyvä pari. Vielä hetki sitten kauhtuneen oloiset terassilaudat näyttävät öljyämisen jälkeen melkein uuden veroisilta. Tuo Valtti Plus Terrace Oil antaa terassille tosi hyvän UV-valon ja säänkeston, intensiivisen värin lisäksi. Antaa tulla kesän sateet ja auringon porotus, taas kestää! Öljyäminen oli mukava viikonloppuhomma, kyllä suosittelen tarttumaan terassilastaan jos kodin ulkotilat kaipaavat kohennusta. Nyt ei tule niin hikikään pihalla puuhaillessa, kun ilmat vielä ovat hiukan viileät.


Otetaanpas loppuun vielä ennen ja jälkeen -kuvapari. Aikamoinen ero. Nuo kevyet kalusteet ovat ilmojen mukaan helposti siirreltävissä ja terassin uusi ilme innostaa kyllä mallailemaan niitä taas uusiin asentoihin. Ah kesäolohuone, kyllä tätä on odotettu.

3.5.2022

Asiaa mökkisaunasta





Tulen ritinä mökkisaunan kiukaan pesässä kesäillassa... Ai että, ihan kohta on sen aika! Alkukesästä on tulossa hommantäyteinen mökin viimeistelytöiden kimpussa. Kaikkea ei saada budjettisyistä tänä suvena varmaan tehtyäkään, mutta hommaa riittää tontilla pienemmissäkin projekteissa. Onneksi mökin sauna on sillä mallilla, että peseytyminen ja rentoutuminen siellä onnistuu. Päivät puuhataan ja illat saunotaan ja pulahdellaan järveen.

 

 

Ja nyt lukijain toivesisältöä, eli meidän mökkisaunan anatomiasta tarkemmin. Saunan sisäseinät ovat ovat värittömällä saunavahalla käsiteltyä hirttä ja hirsipaneelia. Lattia on öljyttyä lautaa. Lattiarakenne on niin sanottu perinteinen rakolattia. Tästä taannoin Instan puolella paljon kyseltiinkin. Se tarkoittaa sitä että lauteiden alla on rako, josta pesuvesi pääsee valumaan kourua ja putkea pitkin saunakaivoon. Lattiassa on kaadot rakoa kohti. Minimalistiset lauteet teimme tervaleppälankuista, ne ostettiin Suomen Tervalepältä. Kiukaana on maailman paras, Suomessa valmistettu Veto. (Kiukaasta ja sen huikeasta historiasta voi lukea lisää tuosta yhteistyöpostauksesta.) Kiukaassa on 30 litrainen kuumavesisäiliö, se riittää meidän pienen perheen kylpemiseen hienosti.

Kiukaan edustan musta kipinäpelti jo meni vaihtoon. Ei hoksattu ostaessa että se ei ole ruostumaton ja se ehti jo jättää puulattiaan ruostejäämiä. Rapatessa roiskuu ja ruostumatonta tilalle!

Ja niin kuin mökissä muutenkin, puun annettiin täällä näyttää itseltään. Sen kummemmin seinissä, lattioissa kuin lauteissakaan ei lähdetty sen väriä tai olemusta käsittelyllä muuttamaan. Väritön vaha ja öljy kuitenkin sipaistiin pintoihin, koska pesuvetenä käyttämämme järvivesi on humuspitoista ja tuumasimme, että käsittelemättömänä puu saattaisi saunassa ottaa siitä ajan myötä väriä itseensä.


Tuosta vielä näkee saunan mitat ja sijainnin mökkirakennuksen päädyssä. Meidän mökin mallihan on Honkarakenteen Rantama.